Yksi pesti kerrallaan riittää

Mielipidekirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 5.8.2016.

Helsingin Sanomat kirjoitti pääkirjoituksessaan (2.8.), että kolmet vaalit ovat iso pala ehdokkaalle. Lehti viittasi tilanteeseen, jossa sama henkilö on sekä kunnanvaltuutettu että kansanedustaja ja pyrkii ehdolle myös mahdollisissa maakuntavaaleissa.

Suomalaisten luottamus poliitikkoja kohtaan on heikkoa, ja suurin puolue vaaleista toiseen on nukkuvien puolue. HS epäilee, ettei sama ihminen ehdi hoitamaan kunnialla kaikkia luottamustoimia. Vaaleissa on kuitenkin oltava ehdolla ja paikka otettava vastaan, jottei kaikki näkyvyys mene kilpailijoille.

Nykyjärjestelmä ei palvele kansalaisia eikä poliitikkoja.

Vaalikelpoisuus eli oikeus tulla vaaleissa valituksi on perusoikeutemme. Vastaanotettavien luottamustoimien määrä pitäisi kuitenkin rajata yhteen kerrallaan. Jos otat uuden paikan vastaan, luovut vanhasta.

Tällä tavalla valta ei kasautuisi samoille ihmisille, vaan edustuksellista demokratiaa pääsisi käyttämään nykyistä useampi ihminen. Vapautuneen ajan päätöksentekijät voisivat käyttää kansalaisten parissa. Ehkä näin myös luottamus poliitikkoja kohtaan kasvaisi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.