Petra

Olen Petra Peltonen, kokenut turkulainen vaikuttaja ja pienen tytön äiti. Perheeseeni kuuluvat avopuolisoni ja kesällä 2018 syntynyt tyttäremme. Olen Turun kaupunginvaltuuston jäsen sekä kulttuuri- ja nuorisolautakunnan puheenjohtaja. Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri.

Olen syntyjäni vääksyläinen, mutta asunut Turussa niin kauan, että ehdin käymään kaikki kouluni Turussa. Peruskoulun Runosmäessä ja lukion Varissuolla. Lukion jälkeen opiskelin vuoden Turun ammattikorkeakoulussa liiketaloutta, kunnes vaihdoin Turun yliopistoon opiskelemaan poliittista historiaa. Valmistuin yliopistosta keväällä 2015, viiden vuoden opintojen jälkeen.

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on minulle enemmän kuin harrastus. Jo opiskeluaikanani toimin opiskelija-aktiivina. Olin kuntavaaleissa ensimmäisen kerran ehdolla vuonna 2012. Silloin olin Turun SDP:n sadasta ehdokkaasta nuorin. Sain vaaleissa 159 ääntä ja pääsin varavaltuutetuksi.

Kevään 2017 kuntavaaleissa äänimääräni nousi 332 ääneen. Valtuutetun paikka jäi vain muutamasta äänestä kiinni ja alkukauden toimin Turun SDP:n ensimmäisenä varavaltuutettuna sekä kaupunkiympäristölautakunnan jäsenenä. Keväällä 2019 nousin valtuustoon varsinaiseksi jäseneksi ja samoihin aikoihin aloitin myös kaupunginhallituksen jäsenenä, jossa sain toimia kaksi vuotta. Kesällä 2021 tulin valituksi Turun kaupunginvaltuustoon 316 äänellä ja sain myös kunnian aloittaa kulttuuri- ja nuorisolautakunnan puheenjohtajana.

Tällä hetkellä poliittiset luottamustehtävät ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen vievät valtaosan vapaa-ajastani. Jäljelle jäävän ajan käytän lenkkeillen ja perheen kanssa oleillen.

Miksi politiikkaa?

Haluni vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan kumpuaa epäoikeudenmukaisuuden tunteesta. Yhteiskunta olettaa kaikkien mahtuvan samaan muottiin. Kun näin ei olekaan, monet meistä kohtaavat epäoikeudenmukaisuutta.

Tutustuin ensimmäisen kerran poliittiseen toimintaan yläasteella, kun pääsin osallistumaan nuorten parlamenttiin. Se oli myös ensimmäinen vierailuni Eduskunnassa. Tämän jälkeen pohdin mikä puolue sopisi minulle parhaiten ja päädyin SDP:hen. Liityin kuitenkin vasta lukion jälkeen Demarinuoriin ja myöhemmin puolueeseen.

Olen itse kasvanut lähiöissä ja nähnyt yksinhuoltaja- ja uusioperheitä, maahanmuuttajia ja perhekoteihin sijoitettuja, lähietäisyydeltä. Jokaisella meistä on oma taustansa, joka vaikuttaa niin hyvässä kuin pahassakin. Asiat, joihin emme ole voineet itse vaikuttaa, eivät saa määritellä koko elämäämme.

Jonkun täytyy pitää huolta siitä, että kaikenlaisista taustoista pystyy ponnistamaan pitkälle. Siksi minä olen mukana politiikassa.

Miksi sosialidemokratia?

Perheeni ei ole aiemmin ollut poliittisesti aktiivinen, enkä ole monen muun sosialidemokraatin tavoin kasvanut työväentalolla tai saanut puoluevalintaa muuten verenperintönä. Valitsin SDP:n puhtaasti aatteen – sosialidemokratian – takia. Arvostan puolueen historiaa, mutta pidän aatetta perinteitä tärkeämpänä. Tämän takia olen puhunut paljon myös SDP:n uudistamisesta.

Sosialidemokratia on humaani aate. Siihen perustuu myös sen kansainvälisyys ja potentiaali aidosti muuttaa maailmaa rauhanomaisen yhteistyön avulla. Sosialidemokratiaa tarvitaan tällä hetkellä enemmän kuin pitkiin aikoihin.

Uskon aidosti siihen, että maailma voisi olla parempi paikka. Kaikki ihmiset voisivat olla oikeasti tasa-arvoisia keskenään. Sisimmältämme meille tulee hyvä olo vasta silloin, kun muidenkin on hyvä olla. Suomalainen yhteiskunta voisi olla jokaiselle sellainen turvaverkko, joka mahdollistaa todellisen potentiaalimme käyttöönoton.

Minä haluan puolustaa sivistystä, hyvinvointia ja kestävää kehitystä. Näiden vuoksi haluan olla myös itse mukana vaikuttamassa yhteiskuntamme kehitykseen. Sosialidemokraattinen arvomaailma menee yksiin oman arvomaailmani kanssa, joten sen vuoksi olen lähtenyt aktiivisesti mukaan juuri sosialidemokraattien toimintaan.