Aluevaaleissa päätetään arjen palveluiden tulevaisuudesta

Tammikuun 23. päivä on aika jälleen suunnata vaaliuurnille, kun vuosikausia valmisteltu sote-uudistus on vihdoin toteutumassa ja hyvinvointialueille valitaan päättäjät. Sote-uudistuksen tarve on jo vuosikausia ollut ilmeinen, mutta valtakunnan päätöksentekijät toisensa jälkeen ovat epäonnistuneet sen toteuttamisessa. Kunnes nyt, pääministeri Marinin hallitus on saanut sote-lait hyväksyttyä ja olemme käymässä aluevaaleihin. Sote-uudistus on vihdoin toteutumassa.

Ensimmäiset aluevaltuustot ovat uusien aloittavien hyvinvointialueiden kannalta erityisen merkityksellisiä. Varsinais-Suomen 79 valtuutettua tulevat tekemään meidän jokaisen arkeen vaikuttavia päätöksiä esimerkiksi palveluverkon laajuudesta, hoitoon pääsystä ja henkilökunnan työoloista.

On huolestuttavaa, että kansalaisten äänestysinto, tietoisuus tulevista aluevaaleista ja hyvinvointialueiden tehtävistä on alhaisella tasolla. Äänestysaktiivisuus tammikuun vaaleissa voi jäädä alhaiseksi.

Tämän takia keskustelut monimutkaisista hallinnollisista kiemuroista voitaisiin nyt jättää vähemmälle ja keskittyä puhumaan sosiaali- ja terveyspalveluista. Siitä, että perusterveydenhuollossa kiireettömään hoitoon tulee päästä seitsemässä päivässä, myös silloin kun kyse on mielenterveydestä. Siitä, että lastensuojelun resurssit täytyy laittaa kuntoon ja vanhustenhuoltoa kehittää. Ja siitä, että korona-aikana oman jaksamisensa äärirajoille venyneiden sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden työoloista ja työhyvinvoinnista on huolehdittava.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen siirtyessä kunnilta uusille hyvinvointialueille, monia poliitikkoja voi houkuttaa käydä vaaleihin oman alueen etu edellä. Kuitenkin jokainen tammikuussa valittava päätöksentekijä edustaa koko Varsinais-Suomea, ei vain omaa kuntaansa. Alueiden välinen kilpailu ja vastakkainasettelu ei edistä yhteistä asiaamme. Jokaisella varsinaissuomalaisella on oikeus laadukkaisiin palveluihin ja oikea-aikaiseen hoitoon pääsyyn, asuinpaikasta riippumatta. Tästä huolehtiminen on jokaisen uuden aluevaltuutetun tehtävä.

Suomalaiset arvostavat hyvinvointipalveluita. Kerta toisensa jälkeen kyselyissä nostetaan sosiaali- ja terveyspalvelut hyvinvointiyhteiskunnan tärkeimmäksi pilariksi. Tammikuussa päätetäänkin meidän arjen palveluiden tulevaisuudesta.

Olen mukana politiikassa puolustaakseni ja edistääkseni suomalaisten hyvinvointia. Nyt toteutuvan sote-uudistuksen myötä merkittävä osa suomalaisten hyvinvointiin konkreettisesti vaikuttavista palveluista siirtyy uusien hyvinvointialueiden vastuulle. Siksi myös minä olen ehdolla aluevaaleissa.

Varsinais-Suomen SDP asetti ensimmäiset 77 ehdokasta aluevaaleihin piirikokouksessa 10.10.2021. Lue lisää täältä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.