Opiskelijat näkyväksi osaksi kaupungin nimistöä

Valtuustoaloite

Turku on ollut merkittävä yliopistokaupunki jo yli sadan vuoden ajan. Åbo Akademi juhli vuonna 2018 ja Turun yliopisto vuonna 2020 satavuotista taivaltaan. Ylioppilaskunnista Åbo Akademis Studentkår täytti sata vuotta vuonna 2019 ja Turun yliopiston ylioppilaskunta täyttää sata vuotta vuonna 2022. Turun kaupunki on kirjannut strategiseksi tavoitteekseen olla Suomen paras opiskelijakaupunki. Opiskelijat ovat siis kiistämättä sekä historiallisesti että nykypäivän valossa merkittävä osa turkulaista kaupunkikulttuuria ja kaupungin identiteettiä.

Paikkojen ja katujen nimet ilmentävät arkipäiväisessä elämässä kaupungin identiteettiä. Opiskelijat ja opiskelijaelämä eivät kuitenkaan juuri näy tässä nimistössä Ylioppilaskylän alueen nimeä lukuun ottamatta. Kaupungilla on olemassa nimistön aihepiirikartta, jonka mukaan Aurajoen varressa Ylioppilaskylän alueella nimistössä pitäisi näkyä ylioppilaat. Samaan tapaan on määritelty, että alueen nimistössä näkyy yliopistolliset virat ja tämä onkin toteutunut muun muassa Assistentinkadulla, Inspehtorinkadulla ja Kuraattorinpolulla.

Turussa on maantieteellisesti tiivis kampusalue aivan keskustan välittömässä läheisyydessä. Opiskelijat ovat keskeinen osa korkeakouluyhteisöä, eikä ole mitään syytä rajoittaa opiskelijoiden näkymistä kaupungin nimistössä ainoastaan yhteen asuinalueeseen, jossa sielläkään asia ei ole juuri toteutunut. Kampusalue myös kehittyy koko ajan, sekä Kupittaan suunnalla, että Turun vanhakaupungin alueella.

Esitän, että kampusalueen kehittyessä opiskelijat ja opiskelijaelämä huomioidaan vahvemmin myös alueen nimistössä. Esimerkkejä tästä voisi olla Ylioppilaiden puisto, Maisterinkatu tai Fuksinpolku.

Valtuustoaloite on jätetty kaupunginvaltuuston kokouksessa 19.4.2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.