Minne menet, SuomiAreena?

Anneli Auer, Nizza ja Turkki. Muistaako joku muita uutisaiheita SuomiAreena -viikolta? Ai niin, maanantaina Anteron suusta tuli kakkaa.

Porissa vietettiin tällä viikolla SuomiAreenaa eli suomalaisen yhteiskunnallisen keskustelun viikkoa. Ulkomaiden järisyttävät tapahtumat veivät loppuviikosta oikeutetusti kaiken mediahuomion, mutta koko alkuviikon saimme ihmetellä sitä, millaista on yhteiskunnallinen keskustelu heinäkuisessa Suomessa vuonna 2016. Ja sehän oli sitä itseään.

SuomiAreenan parhaat palat yhdessä kuvassa. Torstaina pääsin keskustelemaan RoboSteam -lavalle robotisaatiosta. Ostin myös Anna pusu designin Kekkos-korvakorut.
SuomiAreenan parhaat palat yhdessä kuvassa. Torstaina pääsin keskustelemaan RoboSteam -lavalle robotisaatiosta. Ostin myös Anna pusu designin Kekkos-korvakorut.

Heti maanantaina SuomiAreenan organisaatio viestitti viikon yllätysesiintyjästä: keskiviikkona Anneli Auer astuisi ensi kertaa yleisön eteen. Ja miksikö juuri hänet oli pestettu yhteiskunnallisen keskustelun vetonaulaksi?

Tiedotteessa kerrottiin näin: ”Syksyllä ilmestyvässä Into-kustannuksen julkaisemassa kirjassa Auer kertoo, miten hän menetti ensin aviomiehensä ja sitten lapsensa, maineensa ja elinkeinonsa ja miltä se kaikki tuntui. Auer on todettu syyttömäksi miehensä murhaan ja hän hakee myös seksuaalirikostuomion purkua sekä valtiolta korvausta vapaudenmenetyksestä.” (Lähde)

Rehellisyyden nimissä, en ole seurannut Auerin vastoinkäymisiä näiden vuosien saatossa juuri lainkaan. En seurannut myöskään tätä SuomiAreenan vetonaulaksi tarkoitettua keskustelua, sillä en kerta kaikkiaan ymmärrä kahta asiaa.

  1. Miksi yhteiskunnallisen keskustelun viikon päätapahtumaksi otettiin tilaisuus, jonka tarkoituksena oli mainostaa Auerin kirjaa?
  2. Mitä tekemistä tilaisuudella edes oli yhteiskunnallisen keskustelun kanssa? Muistin virkistämiseksi: SuomiAreenan teema oli tänä vuonna suomalainen työ ja kansalaisjärjestötoiminta.

Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että tilaisuuden pääjärjestäjä MTV uskoo edelleen SuomiAreena -konseptin vetovoimaisuuteen. Ensi vuodesta lähtien tapahtuma on maksullinen kaikille järjestäjille. Hintalappu tunnin keskustelutilaisuudelle on 1100€ + ALV ilman suoratoistoa. Telttapaikka kansalaistorille maksaa 1200€ + ALV / viikko. Ja nämä ovat siis yhteiskunnallisten toimijoiden, kuten järjestöjen hintoja. Yritykset maksavat luonnollisesti enemmän.

Onneksi MTV on kaikessa luopeudessaan luonut myös stipendijärjestelmän, jonka avulla pienet yhteiskunnalliset toimijat voivat päästä ilmaiseksi järjestämään SuomiAreenaa. Stipendijärjestelmän piiriin kuuluvat myös mm. puolueet ja eduskunnan valiokunnat, jotta poliitikot saadaan varmuudella paikalle jatkossakin.

Viikon tärkein kysymys on tässä: Palveleeko SuomiAreena enää yhteiskunnallista keskustelua?

SuomiAreenan pitäisi parantaa yhteiskunnallisen keskustelun laatua ja tuoda poliitikot lähemmäs tavallisia suomalaisia. Päättäjät houkutellaan paikalle jatkossakin puhujapyynnöillä ja runsaalla oheisohjelmalla. Jos kuulijat täytyy houkutella paikalle yllätysesiintyjillä, jotain on mennyt pahasti pieleen.

Muutama ilmainen vinkki SuomiAreenan järjestäjille: Järjestäkää vähemmän tilaisuuksia ja satsatkaa parempaa laatuun. Älkää sortuko Seiska-lehdestä tuttuun uutisointitapaan. Ja keksikää nyt vihdoinkin jotain muuta kuin paneelikeskusteluja.

Nähdään ensi vuonna. Ehkä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.