Onko nyt oikea aika konserttitalolle?

Kirjoitus on julkaistu Turun Sanomissa 18.4.2020.

Kaupunginhallitus päätti hiljattain uuden konserttitalon sijoittumisesta Itsenäisyydenaukiolle. Sdp päätyi esittämään asian palauttamista valmisteluun vallitsevan koronakriisin takia.

Jos uusi konserttitalo etenee kaupunginvaltuustossa, päätämme käytännössä yli 71 miljoonan euron kulttuurikohteen rakentamisesta vuoteen 2024 mennessä.

Turun kaupungin taloustilanne oli vaikea jo ennen koronakriisiä. Nyt tilanne on heikentynyt huomattavasti lisää. 

Meidän päättäjien tehtävä on huolehtia kaupungin taloudesta. Nyt pitäisi tehdä rehellinen arvio siitä, mihin investointeihin on rahaa ja mihin ei.

Samaan aikaan konserttitaloesityksen kanssa saimme kaupunginhallituksessa eteemme täysin yllättäen kolmen eri koulurakennuksen väistötilasuunnitelmat. Yhteensä noin 1 200 oppilasta joudutaan kiireellisesti sijoittamaan väistötiloihin koulurakennusten sisäilmaongelmien takia.

Vaikka uusi konserttitalo epäilemättä vaikuttaa positiivisesti turkulaiseen kulttuurielämään, ei se saisi mennä peruspalveluiden, kuten koulujen ja päiväkotien edelle. 

Turussa ei edelleenkään edes tiedetä kaikkien omien koulu- ja päiväkotikiinteistöjen kuntoa ja remontit tippuvat kuin taivaalta päättäjien eteen. Pelkään pahoin, ettei kaikkia kohteita pystytä yhä heikentyvän taloustilanteen takia korjaamaan.

Toivon, että kaupunginvaltuustossa pystymme vielä kertaalleen miettimään, onko nyt oikea aika konserttitalolle. 

Elämme akuutin kriisin keskellä emmekä tiedä, milloin elämä palautuu normaaliksi. Koronakriisin talousvaikutukset tulevat olemaan niin valtavat, että ne eivät voi olla vaikuttamatta kaikille elämän alueille.

Petra Peltonen

kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen (sd.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.