Nuorisolautakuntaa ei saa lakkauttaa!

Mielipidekirjoitus on julkaistu Turun Sanomissa 17.3.2016.

Perussuomalaisten Turun valtuustoryhmä teki 14.3. pidetyssä Turun kaupunginvaltuuston kokouksessa aloitteen, että nuorisolautakunta tulee lakkauttaa ja toiminnot siirtää kulttuuri- ja liikuntalautakuntiin.

Perussuomalaisten aloite on poikkeuksellisen nuorisovastainen. Nuorten tilanne Turussa ja koko Suomessa on vaikea. Jokainen varmasti muistaa lehtiotsikot nuorisotyöttömyydestä ja syrjäytymisen hinnasta. Myös nuorisotoimiala on tällä hetkellä kovan paineen alla. Viime hallituskaudella käynnistetyn nuorisotakuun määrärahoja on leikattu rajusti nykyhallituksen toimesta. Koulutusleikkaukset ovat poikkeuksellisen kovia. Uusi nuorisolaki on työn alla, eikä vielä tiedetä mitä hallituksen kaavailut kuntien tehtävien karsimisesta oikeasti tarkoittavat.

Nuorisolautakunta pitää Turussa nuorten puolia. Nuorisolautakunta on vuosien saatossa muun muassa edistänyt nuorten osallisuutta ajamalla nuorisovaltuuston perustamista Turkuun. Nuorisolautakunnan alla ovat nuorisotalot, etsivä nuorisotyö, nuorten työpajatoiminta ja nuorisojärjestöjen avustaminen. On siis silkkaa liioittelua väittää, ettei nuorisolautakunta päätä mistään.

Se, että Turun nuorisotoimi on budjetiltaan pieni, ei tee siitä tarpeetonta. Budjetin suuruus on korkeintaan osoitus siitä, kuinka vähän Turun kaupunginvaltuusto on valmis panostamaan ennaltaehkäisevään nuorisotyöhön. Jos nuorisolautakunnan tehtävät jaetaan muille lautakunnille, nämä rahat eivät lisäänny yhtään. Pikemminkin on vaarana se, että Turun päättäjien kiinnostus ja osaaminen nuorten asioihin katoaa – ja rahat käytetään muihin kuin nuorten palveluihin. Kuka silloin puolustaa Turun nuoria? Nuorisovaltuustolla ei ole samanlaista toimivaltaa kuin nuorisolautakunnalla.

Nuorisolautakunnan olemassa oleminen on osoitus siitä, että nuoria pidetään arvossaan. Tänä vuonna vietetään nuorisolautakunnan ja nuorisotyön 70. juhlavuotta Turussa. Perussuomalaisten valtuustoaloite on ikävä lahja Turun nuorille.