Julkisesta sektorista edelläkävijä

Kirjoitus on julkaistu Aamuset-lehdessä 1.10.2016.

Parjaamme julkista sektoria usein hitaaksi ja jähmeäksi toimijaksi. Väitän, että yksi syy tähän kehitykseen on virheelliset käsitykset julkisesta sektorista. Ulkoistamme uuden keksimisen turhaan yksityisille toimijoille. Julkinen sektori on monesti mainettaan parempi ja voisi aivan hyvin olla kehityksen edelläkävijä.

Kunnan tulisi olla tavoiteltu työpaikka. Sellainen, jossa tietää pääsevänsä kehittämään palveluita, jotka vaikuttavat suoraan kuntalaisten arkeen. Kirjastoa, liikuntatiloja ja kouluja. Kunnan työntekijöiltä täytyy myös edellyttää kehittämishalua. Tehtävänä ei ole vain ylläpitää ja säilyttää, vaan jatkuvasti parantaa ja ajanmukaistaa palveluita.

Tavoitteena täytyy olla se, että julkiselle sektorille haluavat työllistyä myös ne kaikkein innovatiivisimmat ihmiset. Ne, jotka eivät tällä hetkellä koe kuntia mielenkiintoisiksi työpaikoiksi juuri hitauden ja jähmeyden takia.

Jos työkulttuuri ei kannusta etsimään ratkaisuja laatikon ulkopuolelta, vaan keskitytään koko ajan juustohöyläämään budjettia, ei uusia asioita takuulla synny. Julkisilta toimijoilta on vaadittava enemmän uusia ratkaisuja, mutta samalla myös annettava työrauha työntekijöille. Jo nyt hyvää kehittämistyötä tekeville ihmisille on annettava arvoa, ja laajemmasta epävarmuuden ja säilyttämisen tilasta on päästävä kehittämisen tilaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.