Pyöräilijät ansaitsevat omat reittinsä

Kirjoitus on julkaistu Turun Sanomissa 23.7.2016.

Turun keskustan kehittäminen on ottanut alkuvuodesta isoja askeleita. Tulevaisuudessa Turussa tulee olemaan viihtyisä kävelykeskusta, johon on helppo tulla eri tavoin.

Ikävä kyllä suunnitelmissa on taas unohdettu pyöräilijät. Tarkemmin sanottuna ei ole ymmärretty, että polkupyörä on liikenneväline, jolla liikutaan paikasta toiseen, kuten kotoa työpaikalle.

Useat keskustan pyöräilyreitit eivät ole pyöräilyreittejä alkuunkaan. Esimerkiksi molemmat rantakadut ja Yliopistonkadun kävelykatu palvelevat ensisijaisesti kävelijöitä. Pyöräilijät poukkoilevat kävelijöiden joukossa aiheuttaen harmistusta ja vaaratilanteita.

Hyvin usein kesäisin nämä “pyöräreitit” myös suljetaan pyöräilijöiltä erilaisten markkinoiden takia. Vaihtoehtoiset reitit ovat käytännössä autoteitä, jolloin pyöräilijät ohjataan aiheuttamaan harmia autoilijoille.

Myös pyörällä liikkujan on hyväksyttävää päästä mahdollisimman nopeasti, sujuvasti ja turvallisesti paikasta toiseen. Pyörät eivät kuulukaan kävelijöiden tai autojen keskuuteen, vaan omille pyöräteilleen, -kaistoilleen tai -kaduilleen.

Esimerkiksi Helsingissä Baana on hyvä esimerkki toimivasta liikennejärjestelystä. Nyt kun Turun keskustan kehittäminen on todella nytkähtänyt käyntiin, odotan myös yksinomaan pyöräilijöille tarkoitettujen reittien lisääntymistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.