Politiikassa on aina vaihtoehtoja

Mielipidekirjoitus on julkaistu Aamuset-lehden nettisivuilla 20.4.2016 ja Turun Sanomissa 25.4.2016.

Moni on varmasti tunnistanut, että poliittinen kulttuurimme on ongelmakeskeistä ja vaihtoehdotonta. On pakkolakeja, pakkoleikkauksia ja pakkoyksityistämistä. Suomen hallitus perustelee ikäviä päätöksiään yksinomaan pakolla.

Hallituspuolueet eivät tietenkään halua tätä myöntää, mutta pakon sijasta kyse on arvovalinnoista. Oikeistohallitus tekee oikeistolaista politiikkaa, joka pohjautuu individualismiin. Suomen nykyhallitus haluaa, että jokainen huolehtikoon itsestään. Valtion tehtäviä ja ihmisten turvaverkkoa halutaan karsia. Ihmisten omaa vastuuta itsestään korostetaan. Tämä on varsin merkittävä muutos suomalaisessa ajattelussa.

Aiemmin Suomessa on lähdetty siitä, että vahvat auttavat heikkoja. Tavoitteenamme on ollut tasa-arvo ja Suomen kehittäminen yhdessä ja yhteistyöllä. Tähän pitää palata. Nykyhallituksen toimet kurjistavat elämäämme ja aiheuttavat epävarmuuden ilmapiiriä. Ihmiset eivät uskalla ottaa minkäänlaisia riskejä, jollei oma varallisuustaso ole jo valmiiksi sellainen, ettei yhteiskunnan turvaverkolle varmasti tule tarvetta. Tästä negatiivisuuden, vaihtoehdottomuuden ja kurjistamisen kierteestä täytyy päästä eroon, sillä politiikassa on aina vaihtoehtoja.