Mäntymäki on hyvä paikka uusille vuokrataloille

Mäntymäen kerrostaloalueen suunniteltu purku ja uudelleenrakennus on herättänyt vilkasta keskustelua. 1940-luvulla rakennetut kerrostalot ovat käyttöikänsä päässä ja tarvitsevat joka tapauksessa laajan korjauksen.

Taloja ei ole perustettu, ne on rakennettu pula-aikana huonolaatuisista materiaaleista, eikä niissä ole hissejä. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta hyväksyi toukokuussa asemakaavamuutosluonnoksen, jonka mukaan kerrostalot purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin uusia vuokrataloja.

Mäntymäen nykyinen kerrostaloalue on mainiolla paikalla ja alueen noin 300 asukasta viihtyvät siellä hyvin. Seutu on hyvin puistomaista, palvelut lähellä ja kulkuyhteydet hyvät. Kauppatorille on matkaa noin 1,5 kilometriä. Alue on kaikin puolin miellyttävä ja hyvällä paikalla lähes Turun keskustassa. Juuri tämän takia kannatan uuden, laajemman vuokrataloalueen rakentamista.

Turkuun tarvitaan monipuolista asumista ja erityisesti lisää vuokrataloja. Hyvin harvoin on mahdollisuus rakentaa kohtuuhintaisia vuokrataloja noin 1000 asukkaalle aivan keskustan tuntumaan. Nykyisten talojen peruskorjaus nostaisi asuntojen vuokria enemmän kuin uuden rakentaminen. Korjaamatta jättäminen taas johtaa ennen pitkää siihen, ettei vuokrataloyhtiön kannata omistaa kohteita, joiden arvon on annettu laskea ja korjaaminen vuokrakäyttöön on kohtuuttoman kallista.

Rakentamalla nyt uutta, alueelle voi muuttaa jopa kolminkertainen määrä asukkaita nykyiseen verrattuna. Samalla Mäntymäkeen saadaan ajan vaatimusten mukaista, mutta kohtuuhintaista asumista.

Vaikka rakastan Turun historiallisia kerrostumia ja olen valmis suojelemaan monia kohteita, turkulaisten kannalta on keskeisempää turvata kohtuuhintainen vuokra-asunto mahdollisimman monelle kuin suojella 1940-luvun kerrostaloja niiden ulkonäön takia. Nytkin puhutaan alueesta, joka valmistuisi ehkä 10-15 vuoden kuluttua. Jos kaupunkiin ei saada rakennettua uusia vuokrataloja, kohtuuhintaisten asuntojen tarve ei vähene mihinkään vuosikymmeniin. Siksi Mäntymäki on hyvä paikka uusille vuokrataloille.