Linnankadusta pop up -kävelykatu kesäksi 2018

Turku on viime vuosina niittänyt mainetta viihtyisänä kesäkaupunkina. Lukuisat laadukkaat ravintolat ja kahvilat sekä ainutlaatuinen Aurajoen ranta houkuttelevat niin turkulaisia kuin kauempaakin tulevia turisteja.

Turun viihtyisyyttä ja jokirannan läheisyyttä on edelleen rohkeasti kehitettävä kaupunkilaisten yhteisenä olohuoneena. Aurajoen rannoille ja sen läheisyyteen tullaan erityisesti kesäisin viettämään aikaa, ei vain läpikulkumatkalle.

Kesällä 2018 Turku voisikin kokeilla toivottavasti pian toteutuvan keskusta-vision tarjoamia mahdollisuuksia. Linnankatu voitaisiin muuttaa pop-up -hengessä kävelykaduksi Vähätorin ja Aurakadun välillä. Samalla tulisi selvittää läpiajoliikenteen rajoittamista Auransillan yli alueen rauhoittamiseksi. Linnankadulle voitaisiin tuoda istutuksia, penkkejä, katukahviloita ja alueen ravintolat ja kahvilat voisivat laajentaa terassejaan. Häiritsevä autoliikenteen melu ja saasteet olisivat poissa. Tilalla olisi viihtyisä ja houkutteleva keskusta-olohuone jokirannan yhteydessä.

Aikanaan ajatus Yliopistonkadun muuttamisesta kävelykaduksi herätti vastustusta, mutta on sittemmin osoittautunut erinomaisen hyväksi ratkaisuksi niin keskustassa asioivien kuin katuosuuden yritystoiminnan osalta.

Maailmalla on yleisemminkin toteutettu kokeellisia kävelykatuhankkeita, esimerkiksi New Yorkissa ja San Fransiscossa. Maailmalla on herätty siihen epäsuhtaan, että kaupunkien keskustojen katualueista on varattu 90% autoille ja 10% jalankulkijoille ja kevyelle liikenteelle. Erityisesti Turun kaltaisessa merellisessä kulttuurikaupungissa soisi suhdelukujen olevan toisin päin siellä, missä ihmiset haluavat viihtyä ja viettää vapaa-aikaansa.

Turun Sanomat uutisoi (TS 1.2.2018) Turun kauppatorin uudistamisen johtavan siihen, että kauppatorin bussiliikennettä saatetaan siirtää määräaikaisesti Linnankadulle tämän vuoden syyskuusta alkaen vuoteen 2020 asti. Muutoksen yhteydessä on erinomainen mahdollisuus kokeilla myös Turun kävelykeskustan laajentamista kesäkuukausien ajaksi.

 

Mari-Elina Koivusalo
Kaupunginvaltuutettu (sd.)

Petra Peltonen
Varavaltuutettu (sd.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.