Jokainen olkoon oman onnensa seppä

Kirjoitus on julkaistu Lippu-lehdessä 2/2016.

Olen viime aikoina pohtinut paljon oikeistolaista politiikkaa ja erityisesti kokoomusta. Kenties sen takia, että kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin mukaan hallitus tekee varsin kokoomuslaista politiikkaa. Ja niin se kai onkin, sillä ei toteutettu politiikka ainakaan kovin perinteiseltä keskustalaiselta linjalta vaikuta.

Viimeisen vuoden aikana on käynyt selväksi, että poliittinen oikeisto ja vasemmisto ovat vielä olemassa. Oikeistohallituksen puheet ja esitykset kansallisomaisuuden yhtiöittämisestä, yksityistämisestä ja mahdollisimman puhtaan markkinatalouden tavoittelusta vaikuttavat lähestulkoon perinteisen yövartijavaltion tavoittelulta. Hallitus supistaa hyvinvointivaltiota tiukan taloustilanteen varjolla ja mahdollistaa suuryritysten voitontavoittelun verorahoilla.

Onko poliittinen oikeisto hylännyt yksilöiden etujen ajamisen ja siirtynyt kasvottoman pääoman puolustajaksi?

Pääoman kasautuminen yhä harvemmille on yksi aikamme suurimmista haasteista. Rikkain prosentti omistaa jo yli puolet maailman varallisuudesta ja trendi tulee jatkumaan. Eikä kyse ole siitä perinteisestä kokoomuslaisesta mantrasta, että kovalla työllä täytyy pystyä vaurastumaan. Paljolti on kyse siitä, että keinottelijat hyödyntävät yhteiskunnallista epävakautta ja varallisuus kerätään yhteistä pottia ryöväämällä. Juuri tämän Suomen nykyinen hallitus on mahdollistamassa.

Kunpa olisikin niin, että jokainen on oman onnensa seppä. Että jokainen aidosti ja tasavertaisesti joutuisi tekemään töitä elantonsa eteen, esteet vaurastumisen tieltä purettaisiin ja kova työ palkittaisiin. Tällöin esimerkiksi omaisuutta ja perintöjä verotettaisiin enemmän ja työntekoa vähemmän.

Mutta tämä ei ole Suomen nykyhallituksen linja. Nyt tehty politiikka tarkoittaa sitä, että ihmiset, jotka ovat valmiiksi muiden yläpuolella, saavat suurimman hyödyn myös niistä varoista, jotka kerätään yhteisesti meitä kaikkia varten.

Kun Petteri Orpo ilmoitti lähtevänsä tavoittelemaan kokoomuksen puheenjohtajuutta, hän twiittasi: “kannatuksen tulee olla korkeampi, suunnan kirkkaampi”. Jää nähtäväksi, muuttuuko kokoomuksen suunta puheenjohtajakamppailun myötä – ja mihin suuntaan.