Hallituksen perustulokokeilu ei ole vastaus sosiaaliturvan ongelmiin

Kirjoitus on julkaistu demokraatti.fi -sivulla 26.8.2016.

Lakiesitys perustulokokeilusta on lähetetty lausuntokierrokselle ja välitön reaktio esitystä kohtaan on tyrmäys. “Kokeilu” kattaisikin vain 2000 työtöntä, eikä ollenkaan muiden sosiaalisten ryhmien edustajia. Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula totesi osuvasti, että “nyt ollaan kokeilemassa työttömyysturvan perusosan vastikkeettomuutta, ei mitään perustuloa”.

Julkitullut lakiesitys osoittaa, että kannatus perustuloa kohtaan voi olla suurta, mutta jokainen ymmärtää termin eri tavalla. Hallitukselle perustulo tarkoittaa sitä, että työtön saa muiden tukiensa lisäksi 560 euroa kuukaudessa verovapaata tuloa, jonka määrää ei vähennä “perustulon” saajan muut tulot.

Opiskelija, hoitovapaalla oleva, freelancer tai pienituloinen työläinen ei kuulu hallituksen perustulo-käsitteen piiriin. Erilaisten tukimuotojen, kuten viime päivinä paljon puhuttaneen asumistuen, vaikutuksia ei oteta huomioon.

Hallituksen suunnittelema kokeilu ei ole sellainen malli, jonka voisimme ottaa laajemmassa mittakaavassa käyttöön. Se on aivan liian kallis. Sille on syynsä, että kokeilun kohdejoukko on vain 2000 henkeä. Kaikissa yhtään realistisissa perustulomalleissa perustulo verotetaan tavalla tai toisella pois niiltä henkilöiltä, jotka eivät sitä enää tarvitse.

On luonnollista, että oikeistohallitus käyttää perustulon lisääntyvää suosiota täysin omiin päämääriinsä. Tämä “perustulomalli” voisi hyvinkin johtaa siihen perustulon vastustajien kauhukuvaan, että työnantajat pyrkivät laskemaan palkkoja samassa suhteessa, kun työllistyville maksetaan perustuloa.

Toisaalta jotta mallia voitaisiin kokeilun jälkeen laajentaa, olisi muusta sosiaaliturvasta leikattava merkittävästi. Ei kuulosta siis myöskään sellaiselta ihmisarvoiselta ja helpolta sosiaaliturvajärjestelmältä, josta perustulon kannattajat yleensä puhuvat.

Hallitus myöntää suoraan, että tämän kokeilun tavoite ei olekaan sosiaaliturvan yksinkertaistaminen, vaan työllisyyden kohentaminen. Hyvä tavoite sekin, mutta ei vastaa sitä tarkoitusta, joka kokeilulla alunperin oli. Vuosille 2017–2018 kaavailtu perustulokokeilu ei ole vastaus sosiaaliturvamme ongelmiin.

Meidän onkin tehtävä täysin selväksi, että hallituksen “perustulomalli” on puutteellinen ja vie järjestelmäämme väärään suuntaan.

Vaikka pitkään odotettu perustulokokeilu osoittautuikin jo tässä vaiheessa järjettömäksi, meillä ei ole aikaa odotella sosiaaliturvan uudistamisen kanssa. Nyt onkin aika ottaa Demarinuorten Yleisturva-malli SDP:n viralliseksi linjaksi. Kolmiportaisessa mallissa tukien maksatusta yksinkertaistetaan ja nopeutetaan, mutta tuen saamisessa käytetään silti tarveharkintaa.

Yleisturvassa on ratkaistu perinteisten perustulomallien järjestelmään jättämät kannustinloukut, tekemättä sosiaaliturvasta sen enempää oikeiston päämäärää palvelee halpuuttamisjärjestelmää kuin perinteisten perustulon kannattajien havittelemaa raha-automaattiakaan.

Sosiaaliturvaa on modernisoitava askel askeleelta ja tärkeimpänä tavoitteena tulee olla käyttäjälle yksinkertainen ja kannustava malli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.